Mandogita: 100 jaar TMGO

0

In de Mandogita, het blad van het NVvMO stond een mooie recensie, geschreven door Ineke Vervoort:

100 jaar Twents Mandoline- en Gitaarorkest  

Op zondagmiddag 30 oktober 2022 vond in de volle, uitverkochte Grote Kerk in Enschede een heel bijzonder concert plaats door het Twents Mandoline- en Gitaarorkest. De aanwezigheid van de burgemeester van Enschede, de heer Roelof Bleker, deed al vermoeden dat er meer aan de hand was dan zomaar een concert. De voorzitter van TMGO, Esther Hurkmans, heette de aanwezigen hartelijk welkom en vervolgens was het woord aan de burgemeester. Tot grote verrassing van de orkestleden en  van het publiek deelde hij mee dat hij namens de koning ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van TMGO  de Koninklijke Erepenning met Oorkonde aan TMGO mocht uitreiken. Onder luid applaus van de aanwezigen namen de voorzitter, de secretaris en de oud-voorzitter dit eerbewijs samen met een mooi boeket bloemen en een cheque in ontvangst. De toon voor een feestelijk muziekgebeuren was hiermee duidelijk gezet. 

 Het concert was heel verrassend: muziek, beeldmateriaal en presentatie werden samengevoegd tot een voorstelling die het publiek meenam in de geschiedenis van het orkest en de geschiedenis van 100 jaar mandolinemuziek in Twente. De presentatoren Merel Mulder en Jantje Veenstra deden dat zeer professioneel waarbij een grootvader die mandoline speelde het heel persoonlijk maakte en voor de verbinding met de geschiedenis en de gespeelde muziek zorgde. 

De muziekstukken die het orkest speelde gaven een goed beeld van welke muziek in een bepaalde periode populair was. Er werd enthousiast en met overgave gespeeld, ook de totaalklank van het orkest was heel mooi. De presentatie werd afgewisseld met  muziekstukken waarvan zeker genoemd moeten worden Balalaika Souvenir van Johan B. Kok bekend van de door hem geschreven mandoline methode en componist van meer dan 200 werken voor mandolineorkest, verder het door het hele orkest prachtig gespeelde Senza di te uit de film Captain Corelli’s Mandolin van de Engelse componis.t Stephen Warbeck bekend geworden door zijn filmmuziek. Prachtig en vertrouwd klonk Arnisi van Mikis Theodorakis dat “heel warm” gespeeld werd. Van dezelfde componist volgde uit zijn bekende Mauthausen Cyclus het deel De Vluchteling, een ontroerend samengaan van muziek van het orkest met  zang van Dorothea van Linschooten.  

Het jubileumconcert werd afgesloten met de muziek van de klassieker “Once upon a time in the West” van Ennio Morricone. Daniël Verhagen verzorgde de verrassende intro met mondharmonica. 

Het Twents Mandoline- en Gitaarorkest heeft onder de bezielende leiding van dirigent Leo van Rutte een prachtig concert gegeven om zijn 100-jarig jubileum te vieren.  

Na afloop van het concert werd door alle aanwezigen feestelijk het glas geheven op het jubilerende orkest en werd de hoop uitgesproken dat dit nog lang deel mag uitmaken van Enschede muziekstad. 

Ineke Vervoort

Share.

Comments are closed.