2019 Jaarconcert

0

Een reis door Griekenland

Jaarlijks concert TMGO op 17 november 2019

Het jaarlijks concert van het Twents Mandoline en Gitaar Orkest dat werd gehouden in de sfeervolle Grote Kerk op de Markt in Enschede met als thema Een reis door Griekenland, werd heel verrassend geopend met het werk Seikilos Epitaph. Voor het merendeel van de vele aanwezigen was dit waarschijnlijk een geheel onbekende naam. Dat is geen wonder want zoals Merel, de charmante presentatrice, ons liet weten, leefde de Griekse dichter en musicus Seikilos rond 100 jaar voor Christus en is dit werk van hem het oudst bekende voorbeeld van muziek genoteerd in een bepaald notenschrift. Tekst en muzieknotatie liet hij als grafschrift uitbeitelen op de grafsteen van zijn vrouw en de tekst luidt vrij vertaald:

Schijn, zolang je leeft, en heb geen verdriet, het leven is kort en de tijd eist zijn tol.

Het was heel bijzonder om deze optimistische, na meer dan 2000 jaar nog steeds toepasselijke tekst , mooi gezongen door Dorothea van Linschooten, te horen. Even was het alsof de tijd wegviel!

Vervolgens speelde het orkest Celestial Myth van Dimitris Lagios, die veel voor de volksmuziek in Griekenland heeft gedaan en vooral voor de mandoline. Het was voor het orkest een dankbaar stuk om te spelen met sprankelend spel van de mandolines!

Ook Echo van Giorgos Andreou, een componist die vooral probeert verbinding te leggen tussen typisch Griekse muziek en klassieke West-Europese muziek, werd door TMGO mooi vertolkt.

Het concert werd voortgezet met het spelen van 2 Composities van de zeer bekende componist Manos Hadzidakis. In beide stukken gaat het om bekende filmmuziek.

TMGO zorgde met haar afsluiting voor de pauze voor een grote verrassing. Op de begintonen van Drie Dansen gecomponeerd door Manos Hatzidakis en Dimitri Lagios kwam de dansgroep Agapó uit Enschede in beeld. Het zorgde voor een prachtig samengaan van Griekse dans en muziek: de Griekse sfeer was voelbaar in de Grote Kerk.

Na de pauze was het genieten van Drie liederen uit Farantouri Cycle van Mikis Theodorakis, gevoelige liederen vol heimwee . De zang van Dorothea van Linschooten ging prachtig samen met de klank van het orkest: vooral het spel van de mandolines kwam mooi uit.

Het concert werd afgesloten met een aantal dansen uit verschillende regio’s van Griekenland waarvan het muziek arrangement werd samengesteld door T. & R. Möller Rudolf. Er werd vol enthousiasme gedanst door Agapó en gemusiceerd door TMGO onder de bezielende leiding van dirigent Leo van Rutte. Aan een prachtige reis door Griekenland was een einde gekomen.

Ineke Vervoort

Enschede, november 2019

Share.

Comments are closed.