#unitedmusic75

0

TMGO heeft deelgenomen aan de uitdaging die de Nederlandse harpiste Lavinia Meijer in 2020 is gestart. In de aanloop naar het 75-jarig bestaan van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag (in april 2021) start het Hague Project Peace and Justice een muzikale instagramreis #unitedmusic75. Het initiatief wordt ondersteund door het Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties en het Internationaal Gerechtshof.

De uitdaging duurt een jaar en is een oproep tot solidariteit om de kracht van muziek voor vrede en gerechtigheid te tonen. Tijdens de #unitedmusic75 “challenge” delen muzikanten en artiesten een aanpassing van de Hymne des Nations, en nodigen ze iedereen uit om hun eigen versie te spelen, zingen of componeren en die op Instagram te zetten.

De Hymne des Nations werd in 1913 geschreven door de joods-Nederlandse componist Charles Grelinger (1873-1942) voor de opening van het Vredespaleis in Den Haag, waar nu het Internationaal Gerechtshof gevestigd is. De componist stierf tijdens transport naar Auschwitz – maar zijn muziek leeft nu nog steeds voort. Het thema van vrede, hoop en solidariteit loopt als een rode draad door zijn tekst.

“Het initiatief is een symbolisch evenement: een creatieve, muzikale manier om solidariteit te promoten en mensen, landen en culturen met elkaar te verbinden door een zo lang en divers mogelijke muzikale ketting te creëren”, zei Deborah Seward, Directeur van het Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties.

Het initiatief, gelanceerd ter gelegenheid van de Internationale dag van multilateralisme en diplomatie voor vrede, toont aan dat we na 75 jaar – nu meer dan ooit – behoefte hebben aan solidariteit en rechtvaardigheid om de uitdagingen waar de wereld voor staat aan te gaan.

Wil je meer weten, kijk dan op: https://unric.org/nl/muzikale-uitdaging-unitedmusic75-ter-gelegenheid-van-75-jaar-vrede-door-gerechtigheid

Wil je de bijdrage van TMGO en alle andere deelnemers zien? Kijk dan op instagram: https://www.instagram.com/unitedmusic75/?hl=en

De bijdrage van TMGO is ook te zien op onze facebooksite: https://www.facebook.com/orkest.tmgo
 

 

 

Share.

Comments are closed.